lördag 24 maj 2014

1.5 Familjen Maghwas resa till Appaloosa Plains

En tillbakablick.

Innan Sophia, fanns Lamar. En pojke som var väldigt förvirrad över sig själv. Han trivdes inte med pojkarna utan ville hellre vara med flickorna och ha samma kläder som dem. Men pojkar lekte inte med flickor i Appaloosa Plains, och här hade pojkarna pojkkläder.

Familjen Maghwa bodde på en gård i Appaloosa som mormodern N'Bushe hade köpt tillsammans med sin man och dotter. Dottern Adaebeze (även kallad Ada) var 8 år gammal.

I Zimbabwe hade de ägt en affär tillsammans som gått i familjen i generationer men ingen ville ha affären, eller huset de bodde i så N'Bushe och hennes man bestämde sig för att sälja allt de ägde och flytta till ett annat land. Att de hamnade i Appaloosa Plains var en lyckoträff, de bara valde första bästa flyg och så var de här de hamnade.

Gården de bodde på var från början bara en enrums stuga med utedass, men familjen investerade i hästar och sakta så växte huset.

När dottern Ada blev äldre tog hon ett extra jobb på en av stadens restauranger och det var där hon träffade Rudo. Rudo var från Botswana som är ett grannland till Zimbabwe och de upptäckte att de varit på samma platser. Ada mindes inte Zimbabwe så väl men tyckte om att sitta och lyssna på Rudo när han berättade om både hennes och hans egna hemland. Rudo hade flyttat hit för att han älskade hästar och hört att här var bästa stället att flytta om man vill jobba med dem.

Tyvärr hade Adas pappa blivit sjuk och orkade inte ta hand om alla hästar. Men när Rudo erbjöd sig att hjälpa till med hästarna var det som om det var menat att de skulle träffas.

Rudo (Sophias pappa) spenderade den mesta tiden i stallet med hästarna.
Det ena ledde till det andra och snart var  Ada och Rudo gifta. De fick sin första son Abeje (även kallad Abbe) och ett par år senare sin andra son Lamar.

Och det är där Sophias berättelse börjar. (Eftersom Sophias födelsenamn är Lamar kommer hon att kallas Lamar i denna lilla återblick)

Familjen Magwha.

Längst bak är Blixa och Storm.
I mitten från höger till vänster har vi Nan, Rudo, Ada och Abbe.
Längst fram har vi Lamar.

Familjen hade nu två hästar som Rudo och den äldste sonen Abbe tävlade med. Mamma Ada hade fortsatt inom restaurangbranschen och var på jobbet väldigt mycket så lilla Lamar hade varit ensam hela dagarna om det inte vore för mormodern.

Från höger till vänster ser man: Nans hus, stora huset och stallet.




N'Bushe, eller Nan som alla kallade henne hade byggt sig ett eget litet hus när hennes dotter gifte sig. Hon ville gärna bo kvar på gården men vill ha ett eget litet hem.






















På gamla dagar orkade hon inte göra mer än att umgås med och rykta hästarna så hon hade tagit upp en hobby som hennes mamma (Lamars mormors mor) hade hållit på mycket med, Alkemi. Lamar älskade att sitta och titta på när Nan höll på med sina drycker.


Lilla Lamar i sin mormors stuga.


Lamars storebror var precis som alla andra pojkar i sin ålder i Appaloosa. Han höll på med hästar när han var ledig och varje chans han fick redan han ut med sina kompisar på hemliga äventyr i stadens skogar. Lamar tycket att Abbe var dum. Det kunde vara farligt att rida iväg så långt bort och ibland hörde Lamar att Abbe smög sig ut på nätterna och red. Det var också farligt. Till och med ännu farligare. Deras pappa hade varit väldigt noga med att man följde reglerna med hästarna för annars kunde både ryttare och häst bli skadad.



Men Lamar sa inget till sina föräldrar, för han visste att om han gjorde det skulle hans storebror skvallra på honom för att han brukade ta på sig prinsesskläder. Lamar förstod inte varför men det var något han absolut inte fick göra. Han fick klä ut sig till drake, riddare, kung och prins men inte till älva, drottning och prinsessa. För det gjorde bara flickor. Och pojkar och flickor var tvungen att hålla sig för sig själva.

Lamars mormors lät honom klä ut sig till vad han ville och hon var den enda som visste om att Lamar inte ville vara pojke, han ville vara flicka.

Mormodern berättade att ibland händer det att själen föds i fel kropp, så att en flicksjälv fastnar i en pojkkropp. När Lamar hörde detta tappade han hakan, för det var precis så han kände.

Mormodern berättade om att det fanns en Gud i Zimbabwe som hete Mwari. Mwari var både man och kvinna. Ibland var guden man, och ibland var guden kvinna och ibland var guden båda två. 

Lamar älskade att höra om Mwari, så mycket att när Lamar flyttade ifrån Appaloosa Plains tog han namnet Mwari som sitt nya efternamn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar